×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

rietdaken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Onderhoud rieten dak: hoe pak je het aan? Waarop letten?

Een rieten dak geeft je woning een landelijke en authentieke uitstraling. Heel mooi om naar te kijken, maar is het ook makkelijk te onderhouden?

In dit artikel bekijken we hoe je een rieten dak moet onderhouden. Wat zijn de meest voorkomende problemen bij een rieten dak? Hoe pak je deze problemen aan? En hoeveel kost het onderhoud van een rieten dak?

In dit artikel:

Waarom is onderhoud belangrijk?

rieten dak onderhouden © Shutterstock - Om je rieten dak in perfecte staat te houden, is een regelmatig onderhoud noodzakelijk

Een rieten dak is een type dakbedekking met een heel charmante uitstraling. Maar net als andere soorten dakbedekking zal ook een rieten dak na verloop van tijd te maken krijgen met allerlei ongewenste processen.

Na verloop van tijd zullen zich bijvoorbeeld algen en mossen gaan vormen op het dak. Deze algen en mossen geven je rieten dak een groene schijn, die er niet zo aangenaam uitziet.

Niet alleen op esthetisch vlak zorgen mossen en algen voor ongewenste effecten, ook op vlak van levensduur van je dak hebben ze een negatieve invloed. Mossen en algen zullen je rieten dak immers bedekken met een groen laagje, waardoor het riet minder goed kan drogen. Omdat het riet minder snel zal drogen, wordt het na verloop van tijd zachter en weker. In het ergste geval kunnen er zelfs barsten ontstaan in de dakbedekking. Hierdoor kan neerslag in je dak sijpelen, en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

De levensduur van je rieten dak wordt dus vooral bepaald door de mate waarin je dak goed kan drogen. Indien het riet snel kan drogen, blijft het langer in goede staat, en dat verhoogt de levensduur van je dak.

Je moet er dus voor zorgen dat je rieten dak ten allen tijde goed kan drogen, en niet te lang vochtig blijft. Daarom is het belangrijk om regelmatig je dak te reinigen, en alle vuiligheid van je dak te verwijderen. Bladeren en takken die op je dak blijven liggen, hebben een negatieve invloed op de droogtijd van het riet. Haal deze er dus af zoveel je kan.


Plaatsen, herstellen of reinigen van een rieten dak?

Gun je woning een prachtig nieuw of hersteld rieten dak

Rieten dak plaatsen, herstellen of reinigen? Vraag prijzen op!

Een rieten dak? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs van een professionele rietdekker?

Vergelijk prijzen van professionele rietdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een rieten dak straalt charme en authenticiteit uit. Wil je ook graag zo'n prachtig rieten dak, of wens je je bestaande dak te herstellen of reinigen? Aarzel niet om offertes op te vragen en prijzen te vergelijken.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
rietdekkers

aanvraag starten


rieten dak onderhouden © Shutterstock - In sommige gevallen moet de bovenste rietlaag van je dak vervangen worden.

Bestrijden van mossen en algen

Mos- en algenvorming is dus onvermijdelijk bij een rieten dak. Na enkele jaren zal je dak een groene schijn krijgen, en dan is het tijd om in actie te schieten.

Algen verwijderen doe je best met een speciaal product ter bestrijding van algen. Je brengt dit product op de algen aan, en dit zal dan door de algen worden opgenomen. Het product maakt de celwanden van de algen kapot, waardoor ze uiteindelijk gaan afsterven.

Mossen kan je op verschillende manieren van het dak verwijderen. Maar één van de meest toegepaste methodes is het zogenaamde ‘kammen’ van het dak. Bij deze methode zal je als het ware de bovenste laag van het riet van het dak krabben. Na het verwijderen van het bovenste dunne laagje is de groene schijn verdwenen, en ziet je dak er weer als nieuw uit.

Enkele tips voor het onderhouden van je rieten dak

Belangrijk is dus dat het riet op je dak goed kan drogen. Zo blijft het riet in goede staat, en dit bevordert de levensduur van je dak. Wil je je dak goed onderhouden, dan moet je er dus voor zorgen dat het riet goed kan drogen.

Alles wat je dak bedekt, heeft een negatief effect op de droogtijd van het riet. De zon zal immers niet meer op het riet kunnen schijnen, waardoor het minder snel zal drogen. Mossen en algen moeten dus verwijderd worden. Maar ook andere zaken, zoals bladeren of takken, verwijder je best op regelmatige basis van je dak.

Alles wat de zonnestralen blokkeert, heeft dus een negatief effect op de droogtijd van het riet. Dat zijn niet alleen dingen die op je dak zelf liggen. Ook objecten in de buurt kunnen de zonnestralen blokkeren. Hoge bomen zijn zo’n typisch voorbeeld.

Daarnaast zorgt ook ventilatie voor een goede droogtijd. Zorg er dus voor dat je rieten dak voldoende kan ventileren. Ook hier doe je dit in de eerste plaats door vuiligheid van je dak te verwijderen.

rieten dak onderhouden © Shutterstock - Om de levensduur van je rieten dak te verlengen, is het belangrijk dat het riet goed kan drogen.

Hoeveel kost het onderhoud van een rieten dak?

De kostprijs voor een onderhoudsbeurt voor een rieten dak hangt vooral af van de oppervlakte van het dak. Daarnaast spelen ook de hellingsgraad en de mate van vervuiling een rol in de prijsbepaling.

Omdat er zoveel factoren een rol spelen, kan de prijs sterk schommelen tussen 500 euro en 1.500 euro. Je doet er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende gespecialiseerde firma’s, en hun prijzen te vergelijken.

Je kan ook overwegen om een onderhoudscontract aan te gaan. Bij zo’n onderhoudscontract zal een bedrijf je dak op periodieke basis onderhouden, zodat het steeds in goede staat blijft. Per onderhoudsbeurt is de prijs goedkoper bij een onderhoudscontract, dus het is zeker de moeite waard om de berekening eens te maken. Lees uiteraard wel goed de voorwaarden na die aan zo’n onderhoudscontract vasthangen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een rieten dak

Een rieten dak onderhouden vraagt de nodige ervaring en expertise. Riet is een organisch product, en een verkeerde behandeling kan het riet beschadigen. We raden daarom aan om steeds een beroep te doen op een gespecialiseerde firma. Benieuwd hoeveel zo'n firma kost? Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan, en vergelijk prijzen van meerdere specialisten in jouw regio.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige vereplichting.


rietdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Rieten daken: het complete prijsoverzicht
Rieten dak isoleren: Welke methode volgen?
Offertes voor rieten daken